602268_10151250850914244_1716204971_n.jpgA kuszkusz saláta ideje nálam általában akkor következik be, amikor nagyon gyorsan kell ebédet készítenem azonnal, vagy akár másnapra előre. Amíg pihen a kuszkusz és megszívja magát folyadékkal, addig a saláta többi hozzávalója is elkészül. A legjobb dolog benne pedig, hogy a hozzávalók variációja végtelen. Ez most épp halloumi sajttal, pisztáciával, almával és gránátalmával turbózott kuszkusz lett.

Hozzávalók:

(1 adag)

75 gr kuszkusz

1 szelet halloumi sajt

kb. negyed kocka bio zöldségleves kocka (Alnatura - dm)

15 dkg durvára tört pisztácia

1-2 szál újhagyma felkarikázva

fél alma kockákra vágva

egy kisebb méretű gránátalma magjai

Az öntethez:

2 evőkanál narancslé

1 evőkanál gránátalmalé

olivaolaj

citromlé

bors

ecet

 

Elkészítés:


A kuszkusz mennyiségéhez képest máfélszeres mennyiségű vizet forraljunk egy lábasban, tegyük bele a leveskockát is, majd mikor már lobog a víz, öntsük bele a kuszkuszt, vegyük le a tűzről, és fedő alatt pihentessük 10 percig. 

A halloumi sajtot vágjuk kis kockákra, és serpenyőben, forró olajon pirítsuk meg, majd papírtörölközőn csepegtessük le.

Az öntet hozzávalóit keverjük össze, ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal, ecettel. A saláta összes hozzávalóját keverjük össze, majd öntsük rá az öntetet is. Tálalás előtt néhány percet pihentessük, hogy összeérjenek az ízek.

Szólj hozzá!

536419_10151225013799244_298481960_n.jpgA pisztácia őrület még mindig tart nálam, és a fűszernövényeket továbbra is előszeretettel használom a konyhámban. Igazából bármilyen olajos magvat, és fűszernövényt nagyon szívesen használok, bármilyen étkezésről is legyen szó. Na meg gyümölcsöket, például hússal vagy salátába... A tejszínt leszámítva, viszonylag könnyű ebéd volt, és serpenyőben kevesebb az esély arra, hogy a lazacot túl süssük és kiszáradjon.

Pont most néztem utána, hogy itthon is kaphatóak már a különleges menták (cserépben), ananászos, mandarinos, banános és csokoládés menta. Nagy fantáziát látok bennük a desszert készítésben, de erről majd később, egy másik postban. :)

Hozzávalók:

(2 adag)

25 gr vaj

2 lazacfilé

1 evőkanál liszt

2,5 dl tejszín

fél-1 csokor friss menta, apróra vágva

2 evőkanál citromlé

30 gr durvára tört sótlan pisztácia

só, bors

Elkészítés:

Serpenyőben, közepes lángon hevítsük a vajat. A lazac mindkét oldalát ízesítsük sóval és borssal. Pirítsuk meg a serpenyőben az egyik oldalát először kb. 3 percig, majd a másik oldalát is kb. 2 percig. Vegyük ki a lazacot  a serpenyőből, tegyük egy tálba és fedjük le. A lisztet adjuk hozzá a serpenyőben lévő olvasztott vajhoz, keverjük kb 1 percig, amíg sima és csomómentes lesz. Adjuk hozzá a tejszínt és a citromlevet, kevergessük továbbra is kb. 3 percig folyamatosan, amíg kicsit besűrűsödik. Végül adjuk hozzá a mentát is, egy csipet sót és őrölt borsot. Tálaljuk a lazacot a mentás szósszal, és szórjuk meg gazdagon pisztáciával.

Szólj hozzá!

fotó-83.JPG

Ayva dolmasi, vagyis töltött birsalma. Ez egy olyan recept, ami ízvilágában több közel keleti országban is megállja a helyét, legyen az Törökország, Irán, Grúzia vagy Azerbajdzsán. Mindig irirgykedve hallgatom, amikor anyukám meséli, hogy a nagymamája vidéki kertjében a birsalmafán mennyi óriás méretű birsalma termett, a gránátalmáról nem is beszélve. Viszont szerencsére a piacon ősszel mindig visszaköszönnek azok a bizonyos gigantikus birsalmák.

Én marhahússal készítettem most, de persze bárányhússal lenne igazán autentikus, vagy akár marha és bárány 1:1 arányú keverékével. A hús fűszerezése só és bors után, fahéj és szegfűbors volt. Pirított fenyőmag helyett, pedig akár durvára tört, sótlan pisztáciával is el tudom képzelni, sőt ki is fogom próbálni! A végeredmény pedig igazán keleties ízhatás volt.

Hozzávalók:

(4 adag)

2 nagy birsalma

1 vöröshagyma felkockázva

1 marék fenyőmag

240 gr darált marhahús

1 teáskanál őrölt fahéj

fél teáskanál őrölt szegfűbors

só, bors

Elkészítés:

Mossuk meg a birsalmákat és dörzsöljük le a szőrt róluk. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben süssük őket 170 C-on egy-két óráig, amíg puhák nem lesznek. 

Dinszteljük a hagymát olajon, amíg átlátszó nem lesz, majd dobjuk rá a fenyőmagot is, pirítsuk aranyszínűre.

Egy tálban keverjük össze a húst a fűszerekkel, végül adjuk hozzá a hagymát és a fenyőmagokat.

Amikor már kissé kihűltek a birsalmák, vágjuk őket félbe, vegyük ki a magházat és tegyük a helyére a hús tölteléket.

180 C-os sütőben süssük tovább a birsalmákat 30-40 percig.

Szólj hozzá!

545699_267150603405080_1791423482_n.jpg

Október elején Azerbajdzsánban járt az RTL Klub Törzsutas c. műsorának stábja. Szuper videót készítettek az országról és a fővárosról. Ahogy észrevetttem a forgatócsoport remekül érezte magát, le van nyűgözve az országtól és az azeriek kedvességétől és vendégszeretetétől. A műsorvezető, Végh Feri, ezt írta nekem személyes véleményként: "Ez egy fantasztikus ország, nagy jövővel, mérsékelt, emberarcú iszlámmal, csupa szív, vendégszerető emberekkel, varázslatos konyhával és egy lenyűgöző fővárossal. Meggyőződésem, hogy az új Bejrút/Dubai lehet a térségben... (Világias mint Bejrút és ugyanakkor high tech, mint Dubai)".

A videó megtekinthető itt.

További fotók megtekinthtők a Kaukázusról, Bakuról és az azeri gasztronómiáról a Törzsutas Facebook oldalán.

Szólj hozzá!

2012
10. 26.
szuzii

Dushbara

Snapshot 2012-10-25 23-05-32.jpg

A dushbara az egyik legtradicionálisabb azeri leves. Szárított mentával és fokhagymás ecettel ízesítjük közvetlenül tálalás előtt. A receptje kivételesen NoSalty vendégpost-ként jelent meg itt.

Szólj hozzá!

fotó.JPG

Bár ez a saláta nem tartozik a hagyományos azeri ételek közé, mégis a hozzávalói miatt akár az is lehetne. Padlizsán, gránátalma, fahéj, koriander, ezek az ízek teszik autentikussá. Melegen vagy akár hidegen is fogyasztható saláta, aminek a gránátalmaszemek és a koriander ad frissességet. Kevés chilit is tettem bele, de vigyázzunk vele, mert elviheti az egésznek az ízét.

Hozzávalók:

(2 adag)

1 közepes padlizsán

fél gránátalma magjai

2 gerezd fokhagyma

1 kávéskanál chili apróra vágva

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál só

1 teáskanál kömény

2 teáskanál méz

2 evőkanál gránátalma szirup

1,5 dl víz

friss koriander vagy petrezselyem a tetejére

Elkészítés:

A padlizsánt felkockázzuk, és 15 percig forraljuk vízben. Olivaolajat hevítünk egy nagy serpenyőben, fokhagymanyomó segítségével belenyomjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt is. A padlizsánt fűszerezzük és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a mézet, gránátalma szirupot, és vizet. Hagyjuk párolni és rotyogni 20 percig. Tálalás előtt keverjük össze a friss gránátalmával és korianderrel.

Szólj hozzá!

Nem olyan régen jöttem haza Szicíliáról, pontosabban Taorminában töltöttem el egy hetet. Lenyűgözött, hogy mennyire gazdag Szícilia természeti adottságokban, melyek rendkívűl kedveznek a mandulának, pisztáciának, mogyorónak és különböző citrus féléknek.

Szicília keleti partján található Bronte, a bronte-i pisztácia a leghíresebb és legfinomabb a világon. Nem csak édességek ízesítésére használják a pisztáciát, hanem tészták, pizzák fűszerezésére, feltétként is. Gyártanak pisztácia pesto-t, mogyoró pesto-t tésztákhoz, salátákhoz, szendvicsekbe, mindenféle édes krémeket, amivel a süteményeket töltik meg. Édességekben, desszertekben nagyon széles a választék Szicílián. Annyi féle különleges marcipán, amennyit csak el lehet képzelni. Torroncini, amely egy nugáthoz hasonló édesség, pisztáciával, mandulával, kandírozott gyümölcsökkel ízesítve. A ricotta is nagyon népszerű alapanyag a tradicionális szicíliai édességekben. Cassata alla siciliana, egy színes marcipánnal bevont, ricottával és kandírozott gyümölcsökkel töltött torta. A Cannoli, egy ricottával töltött ropogós rudacska, szintén kandírozott gyümölcsökkel vagy pisztáciával ízesítve. Szicília déli partján található, Modica városban egy híres csokoládégyár, ahol tonna számra gyártják a jobbnál jobb csokoládékat, mindenféle különleges ízesítéssel. Ugyancsak Szicílián terjedt el az ún. "brioche con gelato", vagyis a briósba/buciba töltött fagylalt, amit ott előszeretettel fogyasztanak akár ebédre is.

A szicíliai úton készült képek megtekinthetők a Bakupest facebook oldalán.

Viszont a mostani recept egy szicíliai ihletésű füge pesto pisztáciával. Pisztácia helyett, lehet használni fenyőmagot vagy mandulát (pirított) is akár. 

fpesto.jpg

Hozzávalók:

(2 adag)

kis marék pisztácia (pörkölt, sótlan)*

6-8 db füge

kis gerezd fokhagyma

15 gramm reszelt parmezán

6-8 levél bazsalikom

olivaolaj

Elkészítés:

A fügéket meghámozzuk és feldaraboljuk. Robotgépben vagy botmixer segítségével a fügéket, a parmezánt, a bazsalikom leveleket, az olivaolajat, a fokhagymát és csipetnyi sót "összedolgozzuk", ha botmixerrel dolgozunk az olivaolajat lassanként adagoljuk hozzá, amíg sűrű, krémes pesto állagú lesz.

Szendvicsekbe, tésztákra, salátákba tökéletes.

*Az Aldiban lehet kapni, sótlan, pörkölt, héjas pisztáciát.

Szólj hozzá!

557517_10151134169514244_1240412944_n.jpg

Itt van az ősz, itt van újra, jönnek a hűvös, esős napok. Kíváló alkalom ez az otthoni sütésre is. Ennek a receptnek az elkészítése jó gyakorlat azoknak, akik kezdők a keltészta készítésében. Tahinivel, vagyis szezámkrémmel van töltve ez péksütemény, kívűl ropogós, belül puha, egyszerre édes és sós.


Hozzávalók:

kb. 12 db lesz belőle

Tésztához:
1 csomag instant élesztő

kb. 315 ml langyos víz

2 teáskanál só

125 gr zabliszt

250 gr finomliszt

olivaolaj

Töltelékhez:

250 ml tahini (Troya török élelmiszerüzletben van a legjobb kimérve)

170 gr kristálycukor

1 teáskanál fahéj (opcionális)

Díszitéshez:

1 felvert tojás

szezámmag

sópehely

nádcukor

Elkészítés:

A vizet és az élesztőt öntsük egy nagy tálba. Keverjük hozzá a lisztet és a sót, kb. 7 percig "dagasszuk". Tegyünk rá törölközőt és hagyjuk kelni min. 1 óráig, de max. 3 órát. A megkelt tészta nagyon ragacsos lesz. Osszuk el a tésztát 12 egyenlő részre, gyúrjunk belőle labdákat, majd pihentessük 1 órát tapadásmentes felületen (sütőpapír, szilikonlap).

A tepsit vagy sütőpapírt kenjük ki olivaolajjal, a sütőt melegítsük elő 220 C fokra. Keverjük össze a tahinit és a kristálycukort (esetleg fahéjat is), valamint kevés sót is adhatunk hozzá ízlés szerint. Belisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztákat, amíg nagyon vékony kerek "pitákat" kapunk. Tegyünk mindegyik közepére kb. egy evőkanál tölteléket, oszlassuk szét egyenletesen, kb. félcentit hagyjunk ki a szélén. Vékonyan tekerjük fel a "pitákat", mint a palacsintát, és formázzunk belőlük csigákat.

Kenjük meg tojással a csigákat alaposan, mindenhol. Szórjuk meg szezámmaggal, sópehellyel és nádcukorral. 220 C fokon, kb. 25-30 percig süssük.

Szólj hozzá!

 wg.jpg

Amíg még jó idő van és tart a görögdinnye szezon érdemes kipróbálni ezt a pár perc alatt összedobható könnyű, nyári, ízletes levest. A paradicsomtól és a dinnyétől leveses lesz, nem kell hozzá alaplé, a hagymától, kaportól, ecettől és feta sajttól pedig ínycsiklandóan fűszeres ízt kap. Rendkívűl hűsítő, kellemes nyári előétel ebédre vagy vacsorára.

Hozzávalók:

(2 adag)

1 nagy meghámozott paradicsom

kb. 15 dkg görögdinnye

1 kisméretű chili paprika

fél kígyóuborka

1 teáskanál vörösborecet 

4 evőkanál extra szűz olivaolaj

1 lilahagyma

 fél csokor kapor

kb. 5 dkg feta sajt

só, bors

Elkészítés:

Tegyük konyhai robotgépbe a paradicsomot, az apróra vágott hagymát és chilit, a görögdinnye felét. Öntsük rá a vörösborecetet és olivaolajat, majd "dolgozzuk össze" a robotgép segítségével. Az uborka magos részét távolítsuk el, vágjuk apróra a kaporral együtt, adjuk hozzá a már meglévő püréhez (az uborka 3/4 részét csak). Ízesítsük sóval, borssal és  ismét pürésítsünk rajta a konyhai robotgépppel. Tálaláskor tegyük bele a maradék görögdinnyét és uborkát. A tetejére szórjunk morzsolt feta sajtot és kaprot.

Szólj hozzá!

Snapshot 2012-08-12 21-13-04.jpg

Az azeri ünnepi asztalok legfontosabb "kelléke" a rizs. A török pilaf-hoz hasonlóan, mi plov-nak hívjuk. Vendégek fogadásakor is elmaradhatatlan a plov, ezzel fejezzük ki tiszteletünket a vendégek iránt. A rizs az egyik legfőbb hasonlóság az azeri és perzsa konyha között. Az összes kaukázusi nép előszeretettel fogyasztja, de persze minden nép elkészítési módjában van egy kis eltérés. Az üzbégek például más alakú edényben főzik, mint az azeriek, és ők ritkán készítik "simán", mindig kevernek bele valami mást is (pl. hús, zöldség stb.).

Mikor Mautner Zsófi (Chili és Vanília) ellátogatott a szüleim házába, anyukám azt mondta neki, hogí ilyen jó rizst még biztos nem evett. A kóstolás után már Zsófi is ezt állította, bizonyítom ezt azzal, hogy az Így főzünk mi - messziről jött budapestiek c. könyvében is megírta.

Snapshot 2012-08-16 21-53-39.jpg

A rizst hagyományosan egy alumíniumból készült csapott gúla alakú edényben főzzük, amit még a Szovjetúnióból hoztak a szüleim. Az edény aljára egy házilag kikevert (liszt, tojás, víz, só) "tésztát" (azeriül gazmagh) teszünk, ami ropogósra sül, mire a rizs megfő.

Snapshot 2012-08-16 23-15-15.jpg

A rizs fajtája lehet jázmin is, de a legjobb a basmati rizs plov készítésére. A plov-ot ízestítjük még sáfránnyal és vajjal is. A sáfrányt gyűszűnyi mennyiségű melegvízben áztatjuk, amíg ki nem adja a színét. Utána hozzáadjuk az olvasztott vajhoz, majd ráöntjük a megfőtt rizsre, amitől az nagyon szép sárga színt kap és illatos lesz.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása