Itt van az ősz, itt van újra, jönnek a hűvös, esős napok. Kíváló alkalom ez az otthoni sütésre is. Ennek a receptnek az elkészítése jó gyakorlat azoknak, akik kezdők a keltészta készítésében. Tahinivel, vagyis szezámkrémmel van töltve ez péksütemény, kívűl ropogós, belül puha, egyszerre édes és sós.
Hozzávalók:
kb. 12 db lesz belőle
Tésztához:
1 csomag instant élesztő
kb. 315 ml langyos víz
2 teáskanál só
125 gr zabliszt
250 gr finomliszt
olivaolaj
Töltelékhez:
250 ml tahini (Troya török élelmiszerüzletben van a legjobb kimérve)
170 gr kristálycukor
1 teáskanál fahéj (opcionális)
Díszitéshez:
1 felvert tojás
szezámmag
sópehely
nádcukor
Elkészítés:
A vizet és az élesztőt öntsük egy nagy tálba. Keverjük hozzá a lisztet és a sót, kb. 7 percig "dagasszuk". Tegyünk rá törölközőt és hagyjuk kelni min. 1 óráig, de max. 3 órát. A megkelt tészta nagyon ragacsos lesz. Osszuk el a tésztát 12 egyenlő részre, gyúrjunk belőle labdákat, majd pihentessük 1 órát tapadásmentes felületen (sütőpapír, szilikonlap).
A tepsit vagy sütőpapírt kenjük ki olivaolajjal, a sütőt melegítsük elő 220 C fokra. Keverjük össze a tahinit és a kristálycukort (esetleg fahéjat is), valamint kevés sót is adhatunk hozzá ízlés szerint. Belisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztákat, amíg nagyon vékony kerek "pitákat" kapunk. Tegyünk mindegyik közepére kb. egy evőkanál tölteléket, oszlassuk szét egyenletesen, kb. félcentit hagyjunk ki a szélén. Vékonyan tekerjük fel a "pitákat", mint a palacsintát, és formázzunk belőlük csigákat.
Kenjük meg tojással a csigákat alaposan, mindenhol. Szórjuk meg szezámmaggal, sópehellyel és nádcukorral. 220 C fokon, kb. 25-30 percig süssük.
Utolsó kommentek