Snapshot 2012-08-12 21-13-04.jpg

Az azeri ünnepi asztalok legfontosabb "kelléke" a rizs. A török pilaf-hoz hasonlóan, mi plov-nak hívjuk. Vendégek fogadásakor is elmaradhatatlan a plov, ezzel fejezzük ki tiszteletünket a vendégek iránt. A rizs az egyik legfőbb hasonlóság az azeri és perzsa konyha között. Az összes kaukázusi nép előszeretettel fogyasztja, de persze minden nép elkészítési módjában van egy kis eltérés. Az üzbégek például más alakú edényben főzik, mint az azeriek, és ők ritkán készítik "simán", mindig kevernek bele valami mást is (pl. hús, zöldség stb.).

Mikor Mautner Zsófi (Chili és Vanília) ellátogatott a szüleim házába, anyukám azt mondta neki, hogí ilyen jó rizst még biztos nem evett. A kóstolás után már Zsófi is ezt állította, bizonyítom ezt azzal, hogy az Így főzünk mi - messziről jött budapestiek c. könyvében is megírta.

Snapshot 2012-08-16 21-53-39.jpg

A rizst hagyományosan egy alumíniumból készült csapott gúla alakú edényben főzzük, amit még a Szovjetúnióból hoztak a szüleim. Az edény aljára egy házilag kikevert (liszt, tojás, víz, só) "tésztát" (azeriül gazmagh) teszünk, ami ropogósra sül, mire a rizs megfő.

Snapshot 2012-08-16 23-15-15.jpg

A rizs fajtája lehet jázmin is, de a legjobb a basmati rizs plov készítésére. A plov-ot ízestítjük még sáfránnyal és vajjal is. A sáfrányt gyűszűnyi mennyiségű melegvízben áztatjuk, amíg ki nem adja a színét. Utána hozzáadjuk az olvasztott vajhoz, majd ráöntjük a megfőtt rizsre, amitől az nagyon szép sárga színt kap és illatos lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakupest.blog.hu/api/trackback/id/tr184716543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása