GF_salata.jpg

Ezután a saláta után úgy érzem, hogy ez az idei nyár eddigi legcsodálatosabb fogása. A brit Good Food-ból van a recept, már régóta kinéztem magamnak és tudtam is, hogy ilyen alapanyagokból csak jó dolog lehet. Mézédes görögdinnye, érett avokádó, friss koriander, tigrisrák. Ennyire jóra viszont nem számítottam! Mindenkinek érdemes kipróbálnia, mert csalódást nem okozhat.

Tipp: a vámház körúti Vásárcsarnokban az alagsorban lévő halashoz minden kedden és pénteken érkezik friss rák

Hozzávalók:

(2 adag)

Öntethez:

1 kis méretű lilahagyma

1 gerezd fokhagyma

1 chili paprika

1 lime kifacsart leve

1 evőkanál rizs- vagy fehérborecet

1 evőkanál porcukor

Salátához:

Görögdinnye

1 érett avokádó

1 kis csokor koriander

200 gr (kb. 12 db tigrisrák)

Elkészítés:

A lilahagymát apróra vágjuk, beletesszük egy tálkába, amiben az öntet el tudja lepni. Ráöntjük a lime levét, az ecetet, a porcukrot, a kimagozott, apróra vágott chili paprikát, belenyomjuk a fokhagymát. Majd hagyjuk legalább 10 percet marinálódni.

A görögdinnyét és az avokádót kockákra vágjuk, a koriandert felaprítjuk, a rákokat kb. 3-4 perc alatt serpenyőben, olajban megsütjük. A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az öntetet. 

Szólj hozzá!

Snapshot 2012-08-02 17-19-59.jpg

Ezt a friss paradicsomból készülő szószt egy kedves barátnőm mutatta meg nekem, aki sokáig élt Olaszországban. Egy dolog fontos benne, hogy lucullus paradicsomból készüljön, mert az tartalmazza a paradicsom fajták között a legkevesebb vizet. Akár a paradicsom magját is ki lehet vágni belőle, hogy még sűrűbb legyen a szósz. Én mindig hagyom egy éjszakát a hűtőben, hogy a szósz átvegye a bazsalikom és fokhagyma ízét, másnap tésztával ebédre tökéletes.

Hozzávalók:

1 kg lucullus paradicsom

kb. 15 levél friss bazsalikom

1-2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olivaolaj

Elkészítés:

A paradicsomokat meghámozzuk (tipp: legegyszerűbb, ha késsel keresztet metszünk a bőrébe, leforrázzuk őket, lehűtjük hideg vízzel és így könnyen lejön a bőre), robotgépben apróra vágjuk vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A bazsalikom leveleket bele tépkedjük a paradicsomszószba, a fokhagyma gerezdeket apróra vágjuk, olivaolajjal, sóval ízesítjük. Majd az egészet egy fedeles dobozban egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Szólj hozzá!

Snapshot 2012-08-01 11-09-00.jpg

Tegnap az egyik zöldségesnél sikerült friss spenótba belefutnom, egyből arra gondoltam, hogy milyen régen ettem már egy jó küküt. A kükü magyarul nagyon viccesen hangzik, valójában egy spenótos-újhagymás-zöldfűszeres zöldségfelfújtat takar , vagy úgy is mondhatnám, hogy zöldségtorta, a tálalási módja miatt. Tavasszal fogyasztjuk sokat, natúr joghurttal, általában hidegen. Reggelire, ebédre, vacsorára mindegy. Létezik a kükünek halas és diós változata is, de ezekre majd később visszatérek. :) 

u.i.: Chili és Vanília is szereti a küküt

Hozzávalók:

(kb. 25. cm-es serpenyőhöz)

2 tojás

1 csokor újhagyma

1 csokor koriander

1 csokor kapor

30 gr spenót

30 gr vaj

1 evőkanál liszt (elhagyható)

só, bors

Elkészítés:

Vágjuk apróra a spenótot, újhagymát, koriandert és kaprot. A két tojást verjük fel, keverjük hozzá a zöldekhez, adjuk hozzá az evőkanál lisztet is, sózzuk, borsozzuk. A serpenyőben olvasszuk fel a vajat, végül tegyük bele a zöld keveréket. Fedő alatt hagyjuk elkészülni, kb. 30 perc, de onnan tudjuk, hogy kész, ha fakanállal alá nyúlunk és nem ragad le. Egészben emeljük ki egy tányérra,ha kihűlt vágjuk cikkekre, natúr joghurttal vagy magában fogyasztjuk. Fontos: a lehető legalacsonyabb gáz vagy elektromos fokozaton kell készíteni, különben megég az alja.

Szólj hozzá!

Néhány kép, amik önmagukért beszélnek Azerbajdzsán fővárosáról, Bakuról. További képek a blog Facebook oldalán (folyamatosan frissítem a képeket ott).             320_22658966165_9093_n.jpg

553919_10151013861561166_942972191_n.jpg

             320_22658931165_7333_n.jpg

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása