Nem olyan régen jöttem haza Szicíliáról, pontosabban Taorminában töltöttem el egy hetet. Lenyűgözött, hogy mennyire gazdag Szícilia természeti adottságokban, melyek rendkívűl kedveznek a mandulának, pisztáciának, mogyorónak és különböző citrus féléknek.

Szicília keleti partján található Bronte, a bronte-i pisztácia a leghíresebb és legfinomabb a világon. Nem csak édességek ízesítésére használják a pisztáciát, hanem tészták, pizzák fűszerezésére, feltétként is. Gyártanak pisztácia pesto-t, mogyoró pesto-t tésztákhoz, salátákhoz, szendvicsekbe, mindenféle édes krémeket, amivel a süteményeket töltik meg. Édességekben, desszertekben nagyon széles a választék Szicílián. Annyi féle különleges marcipán, amennyit csak el lehet képzelni. Torroncini, amely egy nugáthoz hasonló édesség, pisztáciával, mandulával, kandírozott gyümölcsökkel ízesítve. A ricotta is nagyon népszerű alapanyag a tradicionális szicíliai édességekben. Cassata alla siciliana, egy színes marcipánnal bevont, ricottával és kandírozott gyümölcsökkel töltött torta. A Cannoli, egy ricottával töltött ropogós rudacska, szintén kandírozott gyümölcsökkel vagy pisztáciával ízesítve. Szicília déli partján található, Modica városban egy híres csokoládégyár, ahol tonna számra gyártják a jobbnál jobb csokoládékat, mindenféle különleges ízesítéssel. Ugyancsak Szicílián terjedt el az ún. "brioche con gelato", vagyis a briósba/buciba töltött fagylalt, amit ott előszeretettel fogyasztanak akár ebédre is.

A szicíliai úton készült képek megtekinthetők a Bakupest facebook oldalán.

Viszont a mostani recept egy szicíliai ihletésű füge pesto pisztáciával. Pisztácia helyett, lehet használni fenyőmagot vagy mandulát (pirított) is akár. 

fpesto.jpg

Hozzávalók:

(2 adag)

kis marék pisztácia (pörkölt, sótlan)*

6-8 db füge

kis gerezd fokhagyma

15 gramm reszelt parmezán

6-8 levél bazsalikom

olivaolaj

Elkészítés:

A fügéket meghámozzuk és feldaraboljuk. Robotgépben vagy botmixer segítségével a fügéket, a parmezánt, a bazsalikom leveleket, az olivaolajat, a fokhagymát és csipetnyi sót "összedolgozzuk", ha botmixerrel dolgozunk az olivaolajat lassanként adagoljuk hozzá, amíg sűrű, krémes pesto állagú lesz.

Szendvicsekbe, tésztákra, salátákba tökéletes.

*Az Aldiban lehet kapni, sótlan, pörkölt, héjas pisztáciát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakupest.blog.hu/api/trackback/id/tr194813634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása