fotó-19.JPG
 
Na ez egy igazán hagyományos azeri étel, készülhet sok zölddel, hússal vagy sütőtökkel. 
A húsos változatának receptje már megíródott Mautner Zsófi által az Így főzünk mi - messziről jött budapestiek c. multikulturális szakácskönyben és a BBC GoodFood magazin április számában is megjelent. Ám most zöldfűszeres töltelékkel készítettem el, amit én sokkal jobban kedvelek. Emlékszem, ahogy régen családi ebédeken tanítottak a tapasztalt kutabevő családtagjaim, hogy a zöld kutab tésztájába vágunk szépen egy kis zsebecskét késsel, amíg még forró, vajat teszünk bele, ami szépen elolvad és sós fehér sajtot is pakolunk bele. Persze Azerbajdzsánban is ahány vidék annyi szokás, mindenhol kicsit máshogy készítik, van ahol sok céklalevelet tesznek, póréhagymát, sóskát bele. A kutab tésztáján is össze lehet veszni, van aki tojással, van aki anélkül készíti. Akad olyan, aki joghurttal eszi, van aki sós sajttal stb. A kutab titkának a lényege, hogy minél vékonyabbra legyen nyújtva a tésztája (annál ropogósabb) és zsíradék nélkül süssük, alacsony hőfokon.
 
Hozzávalók:
(kb. 16 darab)
 
420 gr liszt + szóráshoz
3 csipet só
150 gr spenót
1 csokor koriander
1 csokor kapor
1 csokor újhagyma (inkább zöld része)
 
Lehet még bele tenni céklalevelet, póréhagymát, kevés sóskát, de lehet keverni a zöldeket érzés és ízlés szerint bátran.
vaj
sós fehér sajt (pl. feta)
Elkészítés:
 
Egy tálba beleszórjuk a lisztet, összekeverjük a sóval, majd mélyedést csinálunk a közepébe és langyos vizet öntünk bele. Elkezdjük gyúrni a tésztát és addig öntünk hozzá langyos vizet, amíg össze nem áll az egész gyúrható tésztává. Az egy nagy gombócból, kis gombócokat formázunk, amiket nyújtófával nagyon vékonyra nyújtunk. A kör egyik felébe beletesszük a tölteléket, ráhajtjuk a tészta másik oldalát, összenyomkodjuk a tészták végét és összecsavarjuk a végeket.
fotó-21.JPG
 
Előmelegített serpenyőben, szárazon, alacsony hőfokon süssük az egyik oldalát, amíg pöttyös nem lesz, majd a másik oldalát is. Tálaláskor vághatunk rá zsebet is, és beletesszük a vajat és a sós sajtot, de a tetejére is tehetjük őket.

Szólj hozzá!

Snapshot 2012-08-10 20-12-49.jpg

Ez a recept azért kerül fel a blogra, mert nagyon könnyen nagyon nagy sikert lehet elérni vele. Tavaly májusban a szülinapomra készítettem a családomnak, akik imádták. Azóta több vendégség alkalmával is lazactatár volt az előétel, és hiába nyers benne a lazac, mindenkinek nagyon ízlett és mindig maradéktalanul elfogyott :) Friss, jó minőségű (pl. Marmorstein diós kenyérrel) vagy házi kenyérrel ajánlom fogyasztani. 

Hozzávalók:

(4 adag)

50 dkg nyers lazacfilé

1 db édeskömény gumó

1 lime

1 csokor metélőhagyma

3 evőkanál olivaolaj

só, bors

Elkészítés:

A lazacot megtisztítjuk, kockákra vágjuk az édesköménnyel együtt, majd konyhai robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk az olivaolajat, zöld citrom levét, felaprított metélőhagymát, ízlés szerint sót,  frissen őrölt borsot. Röviden aprítsuk fel az egészet a robotgépben, hogy darabos maradjon a lazac és ne legyen túl krémes. Úgy is el lehet készíteni, ha a lazacot és az édesköményt vágódeszkán csapókéssel aprítjuk fel, majd összekeverjük a többi hozzávalóval.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása