Picture 4.png

Na ez se azeri recept, hanem grúz, viszont szerte a közel keleten fogyasztják, mert annyira finom. Erőteljes benne a fokhagyma, koriander és dió íze, ami így együtt egy kellemes kis kooperáció. Nálunk is családi eseményeken a megterített ünnepi asztalon biztosan mindig találni egy tál lobio-t. Sőt, e szempontból még praktikus is mivel előre elkészíthető, sőt jobb is picit állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.

Hozzávalók:

(2-3 adag)

15 dkg vörös- vagy tarkabab

1 marék dió

1 kis fej lilahagyma

1 gerezd fokhagyma

2-3 szál koriander

olivaolaj

ecet 

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk, másnap friss vízben puhára főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a babszemek ne főjjenek szét, majd öntsük le a babról a vizet. A lilahagymát és a koriandert apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomó segítségével összenyomjuk, a diót durvára törjük, és ezt mind összekeverjük a babbal. Kevés olivaolajjal, egy teáskanál ecettel és sóval ízesítjük. A salátát egy villa segítségével nyomkodjuk át, hogy félig pürés legyen. Karikára vágott hagymával vagy korianderzölddel díszitjük. Lavas-sal, pitával, tortillával stb. vagy magában is lehet fogyasztani.

Szólj hozzá!

Snapshot 2012-07-16 19-51-11.jpg

Ez a saláta nem igazán tartozik a hagyományos népi azeri ételek közé, inkább egy újszerű találmány. Valamennyire az orosz suba salátához lehetne hasonlítani, de nincs benne füstölt hal, helyette van főtt csirke. Rakott is,mint a suba, de van a közepén egy lyuk, ezért karkötő. A legnagyobb különbség pedig akkor is a gránátalma! Tudniillik, hogy Azerbajdzsán nemzeti szimbóluma a gránátalma. Évente több tonnányi terem Kaukázus szerte, gránátalmalevet és szirupot/szószt állítanak elő belőle, melyeket a világ számos pontjára exportálnak is. Azerbajdzsánban a gránátalmaszószt általában halakhoz és kebabhoz fogyasztják, míg Törökországban inkább salátákhoz dresszingnek, különböző húsok marinálásához használják fel. Ha esetleg valaki nem szeret bíbelődni a gránátalma pucolással, egy ismerősöm hívta fel rá a figyelmem, hogy egy egyszerű narancspréselő használatával otthon is bármikor 100%-os gránátalmalé állítható elő.

Hozzávalók:

(kb. 8 adag)

3 közepes méretű főtt répa lereszelve

3 közepes méretű főtt krumpli lereszelve

2 közepes méretű főtt cékla lereszelve

3 főtt tojás apróra vágva

1 marék durvára tört dió

1 közepes méretű, kicsontozott csirkemell

1 gránátalma

1 üveg majonéz vagy fél majonéz - fél tejföl (majonézből ajánlom az Arbat-ban kaphatót)

Elkészítés:

A tál közepére, amin szervírozzuk a salátát, teszünk egy üres poharat fejjel lefelé. E köré építjük fel a salátát.

A csirkemellett enyhén sós vízben megfőzzük, majd apró darabokra tépkedjük. A salátát nem igazán kell sózni a sok majonéz miatt.

A hozzávalókat a következő sorrendben kell "rakosgatni":

1. Krumpli

2. Majonéz (kb. 2 evőkanál)

3. Fél adag cékla

4. Majonéz

5. Répa

6. Majonéz

7. Dió

8. Fél adag csirke

9. Majonéz 

10.Tojás

11. Majonéz

12. Maradék csirke

13. Majonéz

14. Maradék cékla

15. Majonéz

Az utolsó adag majonéz után a poharat óvatosan emeljük ki, a salátát szórjuk meg gránátalma magokkal, majd legalább 1 órát pihentessük a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása