A pisztácia őrület még mindig tart nálam, és a fűszernövényeket továbbra is előszeretettel használom a konyhámban. Igazából bármilyen olajos magvat, és fűszernövényt nagyon szívesen használok, bármilyen étkezésről is legyen szó. Na meg gyümölcsöket, például hússal vagy salátába... A tejszínt leszámítva, viszonylag könnyű ebéd volt, és serpenyőben kevesebb az esély arra, hogy a lazacot túl süssük és kiszáradjon.
Pont most néztem utána, hogy itthon is kaphatóak már a különleges menták (cserépben), ananászos, mandarinos, banános és csokoládés menta. Nagy fantáziát látok bennük a desszert készítésben, de erről majd később, egy másik postban. :)
Hozzávalók:
(2 adag)
25 gr vaj
2 lazacfilé
1 evőkanál liszt
2,5 dl tejszín
fél-1 csokor friss menta, apróra vágva
2 evőkanál citromlé
30 gr durvára tört sótlan pisztácia
só, bors
Elkészítés:
Serpenyőben, közepes lángon hevítsük a vajat. A lazac mindkét oldalát ízesítsük sóval és borssal. Pirítsuk meg a serpenyőben az egyik oldalát először kb. 3 percig, majd a másik oldalát is kb. 2 percig. Vegyük ki a lazacot a serpenyőből, tegyük egy tálba és fedjük le. A lisztet adjuk hozzá a serpenyőben lévő olvasztott vajhoz, keverjük kb 1 percig, amíg sima és csomómentes lesz. Adjuk hozzá a tejszínt és a citromlevet, kevergessük továbbra is kb. 3 percig folyamatosan, amíg kicsit besűrűsödik. Végül adjuk hozzá a mentát is, egy csipet sót és őrölt borsot. Tálaljuk a lazacot a mentás szósszal, és szórjuk meg gazdagon pisztáciával.
Utolsó kommentek