Ayva dolmasi, vagyis töltött birsalma. Ez egy olyan recept, ami ízvilágában több közel keleti országban is megállja a helyét, legyen az Törökország, Irán, Grúzia vagy Azerbajdzsán. Mindig irirgykedve hallgatom, amikor anyukám meséli, hogy a nagymamája vidéki kertjében a birsalmafán mennyi óriás méretű birsalma termett, a gránátalmáról nem is beszélve. Viszont szerencsére a piacon ősszel mindig visszaköszönnek azok a bizonyos gigantikus birsalmák.
Én marhahússal készítettem most, de persze bárányhússal lenne igazán autentikus, vagy akár marha és bárány 1:1 arányú keverékével. A hús fűszerezése só és bors után, fahéj és szegfűbors volt. Pirított fenyőmag helyett, pedig akár durvára tört, sótlan pisztáciával is el tudom képzelni, sőt ki is fogom próbálni! A végeredmény pedig igazán keleties ízhatás volt.
Hozzávalók:
(4 adag)
2 nagy birsalma
1 vöröshagyma felkockázva
1 marék fenyőmag
240 gr darált marhahús
1 teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál őrölt szegfűbors
só, bors
Elkészítés:
Mossuk meg a birsalmákat és dörzsöljük le a szőrt róluk. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben süssük őket 170 C-on egy-két óráig, amíg puhák nem lesznek.
Dinszteljük a hagymát olajon, amíg átlátszó nem lesz, majd dobjuk rá a fenyőmagot is, pirítsuk aranyszínűre.
Egy tálban keverjük össze a húst a fűszerekkel, végül adjuk hozzá a hagymát és a fenyőmagokat.
Amikor már kissé kihűltek a birsalmák, vágjuk őket félbe, vegyük ki a magházat és tegyük a helyére a hús tölteléket.
180 C-os sütőben süssük tovább a birsalmákat 30-40 percig.
Utolsó kommentek