602268_10151250850914244_1716204971_n.jpgA kuszkusz saláta ideje nálam általában akkor következik be, amikor nagyon gyorsan kell ebédet készítenem azonnal, vagy akár másnapra előre. Amíg pihen a kuszkusz és megszívja magát folyadékkal, addig a saláta többi hozzávalója is elkészül. A legjobb dolog benne pedig, hogy a hozzávalók variációja végtelen. Ez most épp halloumi sajttal, pisztáciával, almával és gránátalmával turbózott kuszkusz lett.

Hozzávalók:

(1 adag)

75 gr kuszkusz

1 szelet halloumi sajt

kb. negyed kocka bio zöldségleves kocka (Alnatura - dm)

15 dkg durvára tört pisztácia

1-2 szál újhagyma felkarikázva

fél alma kockákra vágva

egy kisebb méretű gránátalma magjai

Az öntethez:

2 evőkanál narancslé

1 evőkanál gránátalmalé

olivaolaj

citromlé

bors

ecet

 

Elkészítés:


A kuszkusz mennyiségéhez képest máfélszeres mennyiségű vizet forraljunk egy lábasban, tegyük bele a leveskockát is, majd mikor már lobog a víz, öntsük bele a kuszkuszt, vegyük le a tűzről, és fedő alatt pihentessük 10 percig. 

A halloumi sajtot vágjuk kis kockákra, és serpenyőben, forró olajon pirítsuk meg, majd papírtörölközőn csepegtessük le.

Az öntet hozzávalóit keverjük össze, ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal, ecettel. A saláta összes hozzávalóját keverjük össze, majd öntsük rá az öntetet is. Tálalás előtt néhány percet pihentessük, hogy összeérjenek az ízek.

Szólj hozzá!

536419_10151225013799244_298481960_n.jpgA pisztácia őrület még mindig tart nálam, és a fűszernövényeket továbbra is előszeretettel használom a konyhámban. Igazából bármilyen olajos magvat, és fűszernövényt nagyon szívesen használok, bármilyen étkezésről is legyen szó. Na meg gyümölcsöket, például hússal vagy salátába... A tejszínt leszámítva, viszonylag könnyű ebéd volt, és serpenyőben kevesebb az esély arra, hogy a lazacot túl süssük és kiszáradjon.

Pont most néztem utána, hogy itthon is kaphatóak már a különleges menták (cserépben), ananászos, mandarinos, banános és csokoládés menta. Nagy fantáziát látok bennük a desszert készítésben, de erről majd később, egy másik postban. :)

Hozzávalók:

(2 adag)

25 gr vaj

2 lazacfilé

1 evőkanál liszt

2,5 dl tejszín

fél-1 csokor friss menta, apróra vágva

2 evőkanál citromlé

30 gr durvára tört sótlan pisztácia

só, bors

Elkészítés:

Serpenyőben, közepes lángon hevítsük a vajat. A lazac mindkét oldalát ízesítsük sóval és borssal. Pirítsuk meg a serpenyőben az egyik oldalát először kb. 3 percig, majd a másik oldalát is kb. 2 percig. Vegyük ki a lazacot  a serpenyőből, tegyük egy tálba és fedjük le. A lisztet adjuk hozzá a serpenyőben lévő olvasztott vajhoz, keverjük kb 1 percig, amíg sima és csomómentes lesz. Adjuk hozzá a tejszínt és a citromlevet, kevergessük továbbra is kb. 3 percig folyamatosan, amíg kicsit besűrűsödik. Végül adjuk hozzá a mentát is, egy csipet sót és őrölt borsot. Tálaljuk a lazacot a mentás szósszal, és szórjuk meg gazdagon pisztáciával.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása