557517_10151134169514244_1240412944_n.jpg

Itt van az ősz, itt van újra, jönnek a hűvös, esős napok. Kíváló alkalom ez az otthoni sütésre is. Ennek a receptnek az elkészítése jó gyakorlat azoknak, akik kezdők a keltészta készítésében. Tahinivel, vagyis szezámkrémmel van töltve ez péksütemény, kívűl ropogós, belül puha, egyszerre édes és sós.


Hozzávalók:

kb. 12 db lesz belőle

Tésztához:
1 csomag instant élesztő

kb. 315 ml langyos víz

2 teáskanál só

125 gr zabliszt

250 gr finomliszt

olivaolaj

Töltelékhez:

250 ml tahini (Troya török élelmiszerüzletben van a legjobb kimérve)

170 gr kristálycukor

1 teáskanál fahéj (opcionális)

Díszitéshez:

1 felvert tojás

szezámmag

sópehely

nádcukor

Elkészítés:

A vizet és az élesztőt öntsük egy nagy tálba. Keverjük hozzá a lisztet és a sót, kb. 7 percig "dagasszuk". Tegyünk rá törölközőt és hagyjuk kelni min. 1 óráig, de max. 3 órát. A megkelt tészta nagyon ragacsos lesz. Osszuk el a tésztát 12 egyenlő részre, gyúrjunk belőle labdákat, majd pihentessük 1 órát tapadásmentes felületen (sütőpapír, szilikonlap).

A tepsit vagy sütőpapírt kenjük ki olivaolajjal, a sütőt melegítsük elő 220 C fokra. Keverjük össze a tahinit és a kristálycukort (esetleg fahéjat is), valamint kevés sót is adhatunk hozzá ízlés szerint. Belisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztákat, amíg nagyon vékony kerek "pitákat" kapunk. Tegyünk mindegyik közepére kb. egy evőkanál tölteléket, oszlassuk szét egyenletesen, kb. félcentit hagyjunk ki a szélén. Vékonyan tekerjük fel a "pitákat", mint a palacsintát, és formázzunk belőlük csigákat.

Kenjük meg tojással a csigákat alaposan, mindenhol. Szórjuk meg szezámmaggal, sópehellyel és nádcukorral. 220 C fokon, kb. 25-30 percig süssük.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása