fotó-83.JPG

Ayva dolmasi, vagyis töltött birsalma. Ez egy olyan recept, ami ízvilágában több közel keleti országban is megállja a helyét, legyen az Törökország, Irán, Grúzia vagy Azerbajdzsán. Mindig irirgykedve hallgatom, amikor anyukám meséli, hogy a nagymamája vidéki kertjében a birsalmafán mennyi óriás méretű birsalma termett, a gránátalmáról nem is beszélve. Viszont szerencsére a piacon ősszel mindig visszaköszönnek azok a bizonyos gigantikus birsalmák.

Én marhahússal készítettem most, de persze bárányhússal lenne igazán autentikus, vagy akár marha és bárány 1:1 arányú keverékével. A hús fűszerezése só és bors után, fahéj és szegfűbors volt. Pirított fenyőmag helyett, pedig akár durvára tört, sótlan pisztáciával is el tudom képzelni, sőt ki is fogom próbálni! A végeredmény pedig igazán keleties ízhatás volt.

Hozzávalók:

(4 adag)

2 nagy birsalma

1 vöröshagyma felkockázva

1 marék fenyőmag

240 gr darált marhahús

1 teáskanál őrölt fahéj

fél teáskanál őrölt szegfűbors

só, bors

Elkészítés:

Mossuk meg a birsalmákat és dörzsöljük le a szőrt róluk. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben süssük őket 170 C-on egy-két óráig, amíg puhák nem lesznek. 

Dinszteljük a hagymát olajon, amíg átlátszó nem lesz, majd dobjuk rá a fenyőmagot is, pirítsuk aranyszínűre.

Egy tálban keverjük össze a húst a fűszerekkel, végül adjuk hozzá a hagymát és a fenyőmagokat.

Amikor már kissé kihűltek a birsalmák, vágjuk őket félbe, vegyük ki a magházat és tegyük a helyére a hús tölteléket.

180 C-os sütőben süssük tovább a birsalmákat 30-40 percig.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakupest.blog.hu/api/trackback/id/tr714882488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása