fotó-19.JPG
 
Na ez egy igazán hagyományos azeri étel, készülhet sok zölddel, hússal vagy sütőtökkel. 
A húsos változatának receptje már megíródott Mautner Zsófi által az Így főzünk mi - messziről jött budapestiek c. multikulturális szakácskönyben és a BBC GoodFood magazin április számában is megjelent. Ám most zöldfűszeres töltelékkel készítettem el, amit én sokkal jobban kedvelek. Emlékszem, ahogy régen családi ebédeken tanítottak a tapasztalt kutabevő családtagjaim, hogy a zöld kutab tésztájába vágunk szépen egy kis zsebecskét késsel, amíg még forró, vajat teszünk bele, ami szépen elolvad és sós fehér sajtot is pakolunk bele. Persze Azerbajdzsánban is ahány vidék annyi szokás, mindenhol kicsit máshogy készítik, van ahol sok céklalevelet tesznek, póréhagymát, sóskát bele. A kutab tésztáján is össze lehet veszni, van aki tojással, van aki anélkül készíti. Akad olyan, aki joghurttal eszi, van aki sós sajttal stb. A kutab titkának a lényege, hogy minél vékonyabbra legyen nyújtva a tésztája (annál ropogósabb) és zsíradék nélkül süssük, alacsony hőfokon.
 
Hozzávalók:
(kb. 16 darab)
 
420 gr liszt + szóráshoz
3 csipet só
150 gr spenót
1 csokor koriander
1 csokor kapor
1 csokor újhagyma (inkább zöld része)
 
Lehet még bele tenni céklalevelet, póréhagymát, kevés sóskát, de lehet keverni a zöldeket érzés és ízlés szerint bátran.
vaj
sós fehér sajt (pl. feta)
Elkészítés:
 
Egy tálba beleszórjuk a lisztet, összekeverjük a sóval, majd mélyedést csinálunk a közepébe és langyos vizet öntünk bele. Elkezdjük gyúrni a tésztát és addig öntünk hozzá langyos vizet, amíg össze nem áll az egész gyúrható tésztává. Az egy nagy gombócból, kis gombócokat formázunk, amiket nyújtófával nagyon vékonyra nyújtunk. A kör egyik felébe beletesszük a tölteléket, ráhajtjuk a tészta másik oldalát, összenyomkodjuk a tészták végét és összecsavarjuk a végeket.
fotó-21.JPG
 
Előmelegített serpenyőben, szárazon, alacsony hőfokon süssük az egyik oldalát, amíg pöttyös nem lesz, majd a másik oldalát is. Tálaláskor vághatunk rá zsebet is, és beletesszük a vajat és a sós sajtot, de a tetejére is tehetjük őket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakupest.blog.hu/api/trackback/id/tr104708943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása